Vijesti

Kako odabrati dušek za spavanje

Odaberite dušek na kome ćete se naspavati

Na svetu ne postoji čovek koji ne voli slatko da se naspava. San je i uživanje i potreba. Bez dobrog sna naše tijelo ne može normalno da funkcioniše. Uloga sna za naše zdravlje je neprocjenjiva. Dobar noćni odmor poboljšava produktivnost, pažnju i pamćenje, jača imunitet, obnavlja ćelije, štiti od stresa, podstiče kreativnost, lepotu i dugovečnost.Kvaliteta sna zavisi od mnogih činioca, a jedan od njih je dobar dušek. Kada kažem “dobar dušek” ne mislim na neki određeni dušek nekog određenog proizvođača, jer kao što smo i svi mi – individualni, tako i dušek treba da birate individualno prema svojim potrebama. Ponuda na tržištu je ogromna i raznovrsna što može biti zbunjujuće pri odabiru dušeka. Ovaj kratki vodič će vam pomoći da odaberete najbolji dušek za dobar odmor.

Dušeci s oprugama

Dušeci s oprugama su najstarija i za sada najpopularnija vrsta na svetu. Većina ljudi još uvek spava na ovakvim dušecima. Međutim, alternativni lekari izražavaju zabrinutost zbog upotrebe metalnih opruga koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje. Pretpostavlja se da metalne opruge sprečavaju normalan protok energije i mogu djelovati poput antene, privlačeći i povećavajući elektromagnetno zračenje, što dugoročno može imati negativne posljedice na zdravlje.
Prednosti:
– pružaju optimalnu potporu svakom delu tijela, dugotrajni su, dobra prozračnost, udobnost, pristupačna cena

Dušeci od lateksa

Lateks je mekani i fini sunđer koji se dobija od mlijeka kaučukovca. Dušeci od lateksa stekli su popularnost zahvaljujući visokoj elastičnosti, neverovatnoj dugotrajnosti i odličnim higijenskim svojstvima.

Postoji i sintetički lateks, a neke vrste dušeka se izrađuju od mješavine prirodnog i sintetičkog lateksa. Zbog toga, ako želite dušek od 100 odsto prirodnih materijala raspitajte se kod proizvođača da li je napravljen samo od prirodnog ili od mješavine lateksa.

Postoje dve tehnologije prerade lateksa – Talalay i Dunlop. Talalay je nešto mekši i elastičniji od Dunlopa, dok je Dunlop lateks idealan ako volite čvršći dušek, koji pruža dobru potporu.
Prednosti:
– ravnomerno raspoređuje težinu tijela, pruža optimalnu potporu i udobnost, lateks je prirodan materijal, sprečava rast gljivica, grinja i bakterija, dobro reguliše vazduh i vlagu, neverovatno dugotrajan

Dušeci od memorijske pjene

Dušeci od memorijske pjene su trenutno druga najpopularnija vrsta na svetu. Napravljeni su od poliuretanske pjene koju karakterišu elastičnost, mekoća i antialergijska svojstva. Postoje dušeci i od hladno livene pene. Oni su takođe napravljeni od poliuretana, ali posebnim postupkom, bez dodataka štetnih hemikalija.

Prednosti:

– idealno se prilagođavaju obliku tijela
– dobro raspoređuju težinu tijela
– smanjuju pritisak na kičmu
– otporni na insekte, gljivice i grinje
– pristupačna cijena

Dušeci s gelom

Dušeci s gelom su se pojavili na tržištu relativno nedavno. Gel je bio primarno razvijen za upotrebu u bolnicama, jer je izvanredno fleksibilan, sterilan, elastičan i odlično apsorbuje pritisak. Gel pruža tijelu dobru potporu, ali ujedno je i nevjerovatno mekan. Ovaj materijal rasterećuje bolna leđa još bolje nego lateks ili memorijska pjena. Dušek se ne može sastojati samo od gela, zbog toga se gel obično kombinuje s oprugama ili memorijskom pjenom. Ako patite od bolova u vratu, kičmi ili leđima dušeci s gelom su odličan izbor za vas!
Prednosti:
– antibakterijska i antiseptička osobine, oblikuju se prema tijelu spavača, dobro raspoređuju težinu tijela, rasterećuju kičmu, posebno su pogodni za ljude s bolovima u vratu, kičmi i leđima, dugotrajnost

Kombinovani dušeci

U današnje vrijeme, teško je pronaći dušek koji koristi samo jednu vrstu materijala. Većina je napravljena od nekoliko vrsta materijala. Na primjer, dušek može imati jezgro od gela i nekoliko dodatnih slojeva od memorijske pjene. Dušeci od lateksa vrlo često imaju samo jezgro od lateksa, a ostali dio je sačinjen od memorijske pjene. Vrlo je važno da unapred znate od kog materijala želite dušek i budete istrajni da pronađete baš onaj koji želite.

Višezonski dušeci

Dušeci mogu imati tri, pet, sedam i više zona. Ideja višezonskih dušeka utemeljena je na anatomiji ljudskog tijela, koje nije u svakom dijelu jednako. Zone dušeka su oblikovane na takav način da cijelo tijelo dobije udoban oslonac, a kičma – pravilnu anatomsku potporu. Višezonski dušeci pružaju dodatan osećaj udobnosti, bolje prilagođavanje i dobru potporu tijelu.

Saveti za odabir dušeka

– Ako ste svjesni štetnog djelovanja elektromagnetnog zračenja, izbegavajte dušeke s oprugama koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje.

– Ako imate izrazite bolove u kičmi, vratu ili leđima odaberite dušek s gelom. Međutim, dušek od lateksa i memorijske pjene isto će dobro rasteretiti vaša leđa za nešto manje novca.

– Ako volite prirodne materijale i možete izdvojiti veće količine novca odaberite dušek od lateksa.

– Dušeci od memorijske pjene pružaju optimalan odnos kvaliteta i cijene.

– Ako ste alergični, za vas su dušeci od lateksa, memorijske pjene ili gela.

Isprobajte dušek!

U prodavnicama su izloženi dušeci ne samo zbog toga da ih gledate. Oni su tamo da ih isprobate. Lezite na dušek i isprobajte ga u svim položajima za spavanje. Dobar dušek osiguraće vam ugodan san koji je toliko bitan za zdravlje. Zato, ako tražite novi dušek, izdvojite nešto više vremena i novca – isplatiće se!

(izvor:b92.net)

Ostavite odgovor