Vijesti

Znate li koliko često trebate mijenjati jastuk?

Andrijašević dušeci

Uz kvalitetan dušek udoban jastuk je ključan element koji će vam pomoći da se dobro naspavate. I dok je dušeke važno mijenjati svakih desetak godina, promjena pernatih ‘naslona’ za glavu trebala bi na red doći mnogo prije toga.

Želite li kvalitetno spavati svake večeri, pazite na što liježete. Vjerovali ili ne, svakih šest mjeseci trebali biste mijenjati jastuk na kojem spavate.  

Poželjno bi bilo mijenjati jastuk svakih šest mjeseci, a maksimalno nakon dvije godine korištenja

Robert Oexman, direktor instituta za ugodno spavanje iz New Yorka ističe da bi rok trajanja jednog jastuka maksimalno trebao iznositi dvije godine.

Ljudi zaboravljaju da jastuci brzo gube svoju ‘elastičnost’ čak i kad je riječ o anatomskim modelima, a da privlače velik broj grinja i drugih nečistoća na koje svake večeri polažemo glavu.

Prestar jastuk izazvat će probleme s vratnom kičmom, a tokom dana vam zadati glavobolje. Jastuk pun grinja dovest će i do problema s aknama, potaknut će alergije i probleme s disajnim kanalima.

Čak i ako redovito mijenjate posteljinu na krevetu, u vašem će se jastuku nagomilati ovih sitnih gmizavaca, pa ih je poželjno prati u veš mašini, ili usisavati sa specijalnim usisavačima.

(Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)

Ostavite odgovor